Okleveles önéletrajzíró végzettség kipipálva! Nagyszerű, de ez pontosan mit is takar?

Bóné Ágnes okleveles önéletrajzíró

Képzeld el, hogy állást keresel. Megtaláltad a tökéletes állást a tökéletes munkáltatónál és végre van egy szabad délutánod, amikor neki tudsz állni az önéletrajzírásnak. Csönd van és nyugalom, senki nem zavar, minden feltétel adott az alkotáshoz.

De mégis telnek az órák és az egyetlen szó, amit le tudtál írni eddig az nem más, mint a neved. Legszívesebben ordítanál, mert tudod, hogy milyen fontos az önéletrajz és mégsem jutsz egyről a kettőre. Elvileg a legjobb oldaladat kellene bemutatnod, de neked nem jut eszedbe semmi.

Végül összedobsz valamit, ami semmiben sem különbözik a többi álláskereső önéletrajzától. Még egyszer utoljára átolvasod és rájössz, hogy ez alapján még te sem vennéd fel magad. Ugyanolyan unalmas, sablonos önéletrajzot sikerült összerakni, mint amivel nap mint nap találkoznak a munkáltatók.

De te tudod magadról, hogy nem vagy sablonos, az unalmas jelző meg nagyon messze áll tőled. Azonban nincs idő arra, hogy jobbat kihozz belőle. És valljuk be, kedved sincs hozzá, mert nem tudod, hogy hogyan tudnál jobbat kihozni belőle.

Nem vagy egyedül.

Tudtad, hogy az önéletrajzok 90 %-a egyből a kukában landol? Nincs meg bennük sem tartalmilag, sem formailag az a plusz, amitől a munkáltatók/toborzók szeme felcsillan, és azt gondolják: „Igen, nekem ilyen emberre van szükségem! Hívjuk be interjúra!”

Önéletrajzírásnál ismerned kell önmagad, a munkáltatót és a megpályázni kívánt pozíciót. De ez még nem elég. Ha nem tudod stílusosan, a munkáltató nyelvén kommunikálni a mondanivalód, akkor nem fogsz átjutni az első szűrőn.

Ahhoz, hogy az önéletrajzod egyedi, figyelemfelkeltő, hiteles, érthető és tagolt legyen, amely felkelti az olvasó érdeklődését, ismerned kell az önéletrajzírás szabályait.

Ez az, amiben segíteni tudok neked!

Miért? Mert az elmúlt egy évet azzal töltöttem, hogy az önéletrajzírás a véremmé váljon és elvégeztem egy haladó szintű önéletrajzíró képzést.

Az önéletrajzírás szakma?

Igen, az önéletrajzírás egy külön szakma, amelynek megvannak a saját szabályai, intézményei. Magyarországon még nem annyira ismert, így ha valaki önéletrajzíró szeretne lenni, akkor csak angol nyelven, egy külföldi intézménynél tudja megszerezni a végzettséget. Például  nemzetközi szinten az egyik legelismertebb önéletrajzírókat képző szervezet, ahol én is végeztem, a Career Directors International.

Miért érdemes megbíznom egy okleveles önéletrajzírót az önéletrajzom elkészítésével?

Tőlünk nyugatabbra már bevált gyakorlat, hogy ha valakinek önéletrajzra van szüksége, akkor önéletrajzíróhoz fordul. Miért? Mert ha minősített önéletrajzíró készíti el a pályázáshoz szükséges marketing anyagaidat – önéletrajz, kísérőlevél, köszönőlevél -, akkor:

  • 40 %-kal nagyobb az esélye annak, hogy behívjanak interjúra,
  • lerövidül az álláskereséssel töltött időszak, gyorsabban tudsz elhelyezkedni,
  • megkíméled magad attól a sok frusztrációtól, ami az önéletrajzírással jár,
  • véget ér az a korszak, amikor nem (vagy csak alig) kaptál visszajelzést az elküldött jelentkezéseidre,
  • nem kell órákat azzal töltened, hogy a semmiből összedobj valamilyen önéletrajzot, így a felszabadult időt számodra hasznosabb tevékenységgel is töltheted (például állásinterjúra való felkészüléssel).

Te mit teszel akkor, amikor a megfázás leterít a lábadról?

Elmész az orvoshoz, aki megvizsgál és megmondja, mit kell tenned? Vagy az interneten próbálsz utánajárni annak, hogy mi lehet a probléma és megpróbálod magad kikúrálni? Esetleg a nagyszülők, szomszédok, barátok véleményét is kikéred, akik “csak a javadat akarják”?

Szerinted melyiknek van több értelme? Ha nem mész el orvoshoz és nem fogadod meg a tanácsait, akkor sokkal több kárt tehetsz magadban.

Az önéletrajzírók az orvosokhoz hasonlóan gyógyírt kínálnak a problémádra. Csak ebben az esetben nem az egészségedről, hanem a karrieredről, a jövődről van szó.

Mit jelent a CARW?

A CARW egy mozaikszó, amely az önéletrajzíró végzettség kezdőbetűiből áll.  Jelentése: Certified Advanced Resume Writer. Ha az önéletrajzírónál ezt a végzettséget látod, akkor biztos lehetsz abban, hogy:

  • ismeri a hazai és nemzetközi munkaerőpiaci trendeket,
  • nemcsak magyar, hanem angol nyelven is el tudja készíteni az önéletrajzod, ***
  • folyamatosan képzi magát és elsajátítja a legújabb álláskeresési valamint önéletrajzírási stratégiákat,
  • függetlenül attól, hogy milyen a szakmai múltad vagy milyen élethelyzetben vagy, ki tudja hozni belőled a legjobbat,
  • nemcsak a tartalomra figyel, hanem teljesen új ruhába öltözteti az önéletrajzod, ami tükrözi a személyiséged és passzol a választott pozícióhoz,
  • képes felkelteni a toborzók és munkáltatók figyelmét,
  • elsajátította a kérdezés művészetét és felszínre hozza a szakmai eredményeidet,
  • tudja, hogyan írjon olyan önéletrajzot, ami a munkáltatóról szól, de mégis téged ad el,
  • nemcsak elkészíti a profizmustól sugárzó önéletrajzod, hanem megmutatja, hogyan használd fel az álláskeresés során
  • pozíciótól és iparágtól függetlenül tudja, hogy mit várnak el a jelöltektől a munkáltatók.

*** Az angol nyelvű önéletrajz akkor nagyon fontos, ha multinacionális céghez pályázol vagy külföldön szeretnél elhelyezkedni.

Végül egy kis gyakorlat

Vedd a kezedbe az önéletrajzod, fusd át és válaszold meg magadnak az alábbi kérdéseket:

  • Az önéletrajzod megkülönböztet a versenytársaidtól?
  • Kiderül belőle az a plusz, amit csak te tudsz nyújtani a munkáltatónak?
  • Felkelti a figyelmet?
  • Izgalmas?
  • A szemedet is gyönyörködteti?
  • Bepillantást enged a személyiségedbe?
  • Megmutatja az általad elért eredményeket?

Ha fenti kérdések valamelyikére nem a válasz, akkor te is tudod, hogy kihez kell fordulni. Persze csak akkor, ha nem akarod a szerencsére bízni az álláskeresést és a karriered alakulását.

A te sikered által inspirálva,

Bóné Ágnes aláírás


Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.