Állásportálok: Miért ne ints búcsút nekik?

állásportálok szerepe és használata

Az állásportálok csillaga leáldozóban van. Eljött a rejtett munkaerőpiac ideje. De mégis az utolsó leheletükkel is képesek segíteni neked az álláskeresés során. Nézzük meg hogyan!

Állásportálok = az ördög jobb keze?

Az állásportálok hamis illúziókkal kecsegtetik a pályázókat. Azt a hatást keltik, hogy csak rajtuk keresztül lehet állásokra pályázni. Ráadásul mindezt könnyedén.

Ez nem így van.

Ha már olvastad a rejtett munkaerőpiacról szóló bejegyzésemet, akkor neked már ismerősen csengenek az alábbiak:

  • A állásoknak a 80-85 %-a még azelőtt betöltésre kerül, hogy azt hivatalosan meghirdették volna.
  • A jelentkezők 95 %-a csak az állásportálokon meghirdetett állásokra pályázik.
  • A meghirdetett pozíciókra beadott jelentkezések csak 1-3 %-ára érkezik válasz.

A számok nem hazudnak. Ha csak az állásportálokat bújod és az ott felbukkanó hirdetésekre küldöd el a jelentkezésed, akkor lemaradsz az igazi nagyvadakról és hatalmas versennyel találod szemben magad.

Egyszerű és (mégsem) nagyszerű

Az állásportálokban rejlő egyszerűség nagyon csábító tud lenni. Csak egy pár kattintás és már lehet küldeni az önéletrajzot is.

De a legtöbb esetben ez csak kimerültséghez, lehangoltsághoz és frusztrációhoz vezet.

Hogy miért?

Mert napok vagy hetek telnek el anélkül, hogy bármilyen visszajelzés érkezne.

Holott a magas energiaszintre és lelkesedésre mindig szükség van. Főleg egy olyan nagy projekt, mint az álláskeresés alatt.

Ráadásul az állásportálok napi böngészése temérdek időt igényel, amit sokkal produktívabban is el lehetne tölteni.

Ennek ellenére mégsem javaslom, hogy végérvényesen felhagyj az állásportálok használatával.

Tudom, ez elsőre úgy tűnik, hogy ellentmondok saját magamnak, de ha a bejegyzés végére érsz, akkor látni fogod, hogy mennyi lehetőség rejlik bennük, amire eddig még nem is gondoltál.

Készen állsz arra, hogy az állásportálok segítségével a karriered szárnyaló pályára állítsd?

Hogyan használd az állásportálokat?

  1. TOP 3 állásportál kiválasztása

Ahelyett, hogy 10-15 állásportálra jelentkezel be és naponta bújod a kínálatukat, válaszd ki közülük azt a TOP 2-3 oldalt, ami számodra a leginkább megfelelő.

Nem mennyiség, hanem a minőség a lényeg.

Lehet köztük olyan, ami:

  • konkrétan a célpiacodhoz kötődik,
  • szakmától és iparágtól függetlenül tartalmaz álláshirdetéseket.

A legtöbb állásportál biztosít olyan lehetőséget, hogy hetente vagy naponta küld értesítést a hozzád passzoló álláshirdetésekről.

Élj a lehetőséggel!

Így a reggeli kávé mellett át is tudod futni azokat az állásokat, amelyek rád vannak szabva.

Ha pedig egy olyan hirdetés jön veled szembe, ami minden kívánalmadnak megfelel, akkor nyugodtan jelentkezz rá.

  1. Kulcsszavak

Az online állásportálok lehetővé teszik, hogy szűkítsd a keresést bizonyos kulcsszavak, kategóriák és földrajzi terület szerint. Vagy ezek kombinációja segítségével.

Például, ha folyamatmérnökként szeretnél elhelyezkedni Gyöngyösön, akkor a keresés során a kulcsszavak résznél használd a “folyamatmérnök” és földrajzi paramétereknél a”Gyöngyös” keresési feltételeket.

Sokkal több olyan hirdetéssel fogsz így találkozni, ami passzol hozzád és nem kell átrágnod magad olyan állásokon, amelyek nem érdekelnek vagy nem felelsz meg a feltételeknek.

  1. Piackutatás

Ahhoz, hogy az önéletrajzod átmenjen az első szűrőn, olyan kulcsszavakkal kell tarkítanod, amelyre a munkaadó vagy a toborzó felfigyel.

Milyen kulcsszavakra kapják fel a fejüket?

Azokra, amelyek az adott pozícióhoz vagy iparághoz kapcsolódnak.

Az álláshirdetések nagy része elég kevés információt tartalmaz a pozíciókról vagy munkaadókról, de ha alaposan átfutod őket, akkor találkozhatsz olyan kulcsszavakkal, kifejezésekkel, amelyek jellemzőek az adott szakmára.

Vagyis a te feladatod, hogy az álláshirdetésben szereplő szavakat, amelyeknek te is megfelelsz, beékeld az önéletrajzodba.

Emellett érdemes utánanézni más álláshirdetéseknek is, amelyek arra a pozícióra vagy szakterületre vonatkoznak, amire pályázol.

Így még több olyan kulcsszóval megismerkedhetsz, amitől a döntéshozók szeme felcsillan, és gondolkodás nélkül behívnak interjúra.

Használd arra az állásportálokat, hogy minél alaposabban megismerd a célpiacod!

  1. Utánkövetés

Ha egy meghirdetett állásra küldted el a jelentkezésed, akkor 3-4 nap múlva hívd fel azt a személyt, akinek az elérhetőségeit megadták a hirdetésben.

Ha nincs megadva kontaktszemély, akkor menj fel a cég honlapjára és a kapcsolat fül alatt keresd meg a HR menedzsert/toborzással foglalkozó kollégát.

Ezen a ponton csak annyit kell megkérdezned, hogy megkapták-e az önéletrajzod és mikorra várható, hogy elbírálják a jelentkezésed.

Ha azt mondják, hogy 5 nap múlva és még a 6. napon se hallottál felőlük semmit, akkor hívd fel őket és kérdezd meg, hogy hol tart a kiválasztás folyamata és tudsz-e valamit tenni azért, hogy megkönnyítsd számukra a döntéshozatalt..

Addig ismételd meg ezt a folyamatot, amíg nem kapsz érdemleges választ.

A te sikered által inspirálva,

Bóné Ágnes aláírás

Ha tetszett a poszt, akkor ne habozz másokkal is megosztani. Köszönöm!


Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.