A munkaerőhiány vállalati percepciója

munkaerőhiány 2017

Az MKIK Gazdaság – és Vállalkozáskutató Intézet felmérést végzett “A munkaerőhiány vállalati percepciója” néven azzal kapcsolatban, hogy a magyarországi munkaadók milyen nehézségekkel néznek szembe a toborzás területén.

A kutatás többek között rámutat arra is, hogy egyre több fejlődő, növekvő cég küzd munkaerőhiánnyal és nemcsak a junior, hanem a senior munkavállalók szintjén is.

Mivel ezeknek az állásoknak egy része a rejtett munkaerőpiacon található, így érdemes elgondolkodni azon, hogy itt is láthatóvá válj.

Így nem kell másokkal versenyezned egy-egy pozícióért, és sokkal magasabb bért is ki tudsz alkudni magadnak.

Az elemzést ide kattintva tudod elérni és a rejtett munkaerőpiacról itt tudhatsz meg többet.

Az elemzés főbb megállapításai*

“A toborzási nehézségeket (munkaerő- és szakember-hiány) jelző cégek aránya jelentősen nőtt az elmúlt két évben.

Míg 2011 és 2013 között csupán minden tizedik vállalkozás jelezte ezt a problémát, addig 2016 októberben már a vállalkozások 40%-a említett a toborzási nehézségeket, mint a vállalat üzleti életét akadályozó tényezőt.

Ez a jelenség főként a döntően exportáló, ipari, döntően külföldi tulajdonban lévő, dunántúli, közép- és nagyvállalkozásokra volt jellemző.

A toborzási nehézségek közül a legtöbb céget az új, tapasztalt munkavállalló(k) felvétele, az új, kezdő munkavállalló(k) felvétele, illetve a cégnél dolgozó tapasztalt munkavállaló(k) megtartása érinti.

A vállalkozások közel kétharmada úgy véli, hogy 2017-ben tovább fognak súlyosbodni a munkaerőhiánnyal kapcsolatos problémák.

Főként azok a vállalkozások szembesültek munkaerőhiányra visszavezethető nehézséggel, akik a megrendeléseik növekedésére számítanak a következő félévben.

A bérnövekedési szándékok pozitívan függenek össze a toborzási nehézségek megjelenésével. Azok a cégek, amelyek szembesültek toborzási nehézségekkel az elmúlt egy évben, nagyobb eséllyel fogják emelni a béreket 2017-ben.”

A te sikered által inspirálva,

Bóné Ágnes aláírás

(*Részlet “A munkaerőhiány vállalati percepciója” című tanulmányból. Letöltés helye: http://gvi.hu/files/researches/494/munkaerohiany_2016_elemzes_170202.pdf. Letöltés ideje: 2017.02.21.)

Ha tetszett a bejegyzés, akkor ne habozz másokkal is megosztani. Köszönöm!


Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.