Hogyan legyél produktívabb a munkában?

kronotípusok

Szeretnéd tudni, hogyan tudsz még sikeresebb lenni és jobban teljesíteni? Vagy esetleg úgy érzed, hogy ennek a világnak az időbeosztását nem rád szabták?

Annak ellenére, hogy az időzítés kulcsfontosságú terület az életünkben, mégis a legtöbb döntésünket az ösztöneinkre hallgatva hozzuk meg.

Ebben a videóban a mikor hatalmával ismerkedünk meg. Emellett megnézzük, hogyan tudod néhány egyszerű lépés megtételével a kronotípusodnak megfelelően alakítani a napod, hogy a lehető legtöbbet hozd ki magadból otthon és a munkahelyen.

A videó szövege:

Éreztétek-e már úgy, mintha a világ biológiai órája máshogy ketyegne, mint a tiétek? Lehet, reggelente alig bírtok kikelni az ágyból vagy pont ez az időszak, amikor a legaktívabbak vagytok?

Van egy jó hírem. Nem vagytok egyedül és nem is veletek van a probléma. Csak egyszerűen más a kronotípusotok, mint amire világunkat építettük.

Én Ági vagyok a CV Factory alapítója és ma elkalauzollak titeket a kronotípusok világába és megnézzük, hogyan tudjátok kihozni magatokból a legtöbbet otthon illetve a munkában.

A természet törvénye

A testünk úgy lett programozva, hogy bizonyos napszakokban jobban működjön, mint más időpontokban. Mindenki agyában kattog egy belső óra vagy másnéven biológiai óra, amely tucatnyi másik órát irányít a szervezetben. Azonban a normál órával ellentétben nem mindenki belső órája jár ugyanúgy.

Biztosan ti is találkoztatok már olyan emberrel, aki már akkor küldözgeti az e-maileket, amikor a többség még az igazak álmát alussza. Vagy lehet, van egy olyan munkatársatok, aki rendszerint elalszik a reggeli meetingeken, mert annyira fáradt.

Ennek az az oka, hogy a teljesítményünk, a hangulatunk és a kognitív képességeink nem állandóak a nap folyamán. Bizonyos napszakokban okosabbak, kreatívabbak illetve gyorsabbak vagyunk, míg más időpontokban kevésbé kreatívak, lassabbak és tompábbak.

A többség hangulata és teljesítménye hasonló mintázatot ír le a nap folyamán: vagyis a felívelés után eléri a hullámhegyet, hullámvölgy, majd újabb felívelés következik.

Azonban ez a mintázat nem mindenkinél ugyanaz, ugyanis mindenki saját kronotípussal rendelkezik, amely meghatározza, hogy milyen az ideális napi rutin a számunkra, mikor kell lefeküdnünk illetve felkelnünk ahhoz, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsuk a munkahelyen.

Az orvosi szakirodalomban eredetileg háromféle kronotípust különböztettek meg. Biztosan ti is hallottatok már koránkelő pacsirtákról, éjjeli baglyokról valamint harmadik madarakról.

Azonban Michael Breus, klinikai szakpszichológus és alváskutató ennél egy lépéssel továbbment. A kutatásai során megfigyelte, hogy az álmatlanságban szenvedőket nem lehet egyik kategóriába se besorolni, ezért egy teljesen új csoportosítást hozott létre.

A harmadik madarakat medvékre, az éjjeli baglyokat farkasokra, míg a koránkelő pacsirtákat oroszlánokra cserélte és megalkotta a delfinek csoportját.

A megfigyelései alapján a népesség 55 %-a tartozik a medvék, 15 %-a az oroszlánok, 15 %-a farkasok és 10 %-a a delfinek csoportjába.

De miért is fontos tudnunk, hogy melyik kronotípusba tartozunk?

Azért mert a kronotípusunk meghatározza, hogy mikor vagyunk a teljesítményünk csúcspontján és mikor érdemes a különböző agymunkát igénylő tevékenységeket elvégeznünk. Ez pedig hatással van arra, hogy mennyire vagyunk hatékonyak a munkában.

Például az oroszlánok, akik hajnalban kelnek vagy még korábban, nekik a teljesítményük és az energiaszintjük reggel tetőzik és onnantól kezdve folyamatosan esik lefele.

Ezzel szemben a farkasok akkor kelnek fel, amikor lemegy a nap, ők este 7 órakor a legéberebbek és késő délelőtt valamint késő este a legaktívabbak.

A medvék késő délelőttől kora délutánig leghatékonyabbak, míg a delfinek többször, rövid időszakok alatt a legproduktívabbak.

A mikor hatalma

Ezért ha szeretnétek a munkahelyen a lehető legjobb teljesítményt nyújtani, akkor érdemes az elmélyülést illetve a koncentrációt igénylő feladatokat arra az időszakra időzíteni, amikor a leghatékonyabbak vagytok.

Nem érdemes ilyenkor az e-mailek átnézésével vagy apró-cseprő feladatok elvégzésével tölteni az időt, mert akkor lemerültök mire fel kellene pörögni.

Akár a főnöknek is jelezhetitek, hogy mikor vagytok a legaktívabbak, de úgy, hogy lássa, a cég érdekeit tartjátok szem előtt.

Például mondhattok neki valami ehhez hasonlót: „Délelőtt haladok a legjobban a projekttel, amit kaptam tőled, ezért jó lenne, ha reggelente kevesebb meetingen kellene részt vennem”.

De már az is segíthet, ha tudatában vagytok annak, hogy ha egy tevékenység nem a megfelelő időpontra esik, mert akkor ilyenkor fel tudtok rá készülni.

Ha pedig a nagy dolgokba nincs beleszólásotok, a kis dolgokat még kedvetek szerint alakíthatjátok és használjátok ki az időt, amikor a magatok urai vagytok. Hétvégén valamint szabadnapokon próbáljátok meg a napirendeteket úgy alakítani, hogy az összhangban legyen a bioritmusotokkal.

Aki vezetői pozícióban dolgozik, annak azt javaslom, hogy legyen tekintettel az eltérő kronotípusokra, és biztosítsa a beosztottainak, hogy a legkreatívabb időszakukban végezzék el a munkájuknak az oroszlánrészét.

Kutatások is kimutatták, hogy azok a munkavállalók, akiknek a munkarendje igazodik a kronotípusához, sokkal hatékonyabbak, energikusabbak és kevésbé stresszesek.

Még egy dologra szeretném felhívni a figyelmet. Mégpedig arra, hogy a kronotípusunk nemcsak teljesítményünkre van hatással, hanem azt is meghatározza, hogy mikor érdemes felkelnünk, lefeküdnünk, reggeliznünk, kávét innunk, pszichológushoz járnunk, könyvet írnunk, fizetésemelést kérnünk és brainstormingolnunk.

Röviden tömören mindent, ami egy egészséges, kiegyensúlyozott és boldog élethez kell. Az életben szinte minden tevékenységre megvan a tökéletes időpont és ez kronotípusonként változik.

Mikor érdemes enni?

Például ha nem a megfelelő időpontban eszünk, akkor egy idő után elkezdenek felrakódni a kilók, ugyanis az emésztőrendszerünk teljesen felborul.

Azonban, ha a kronotípusunknak megfelelően reggelizünk, ebédelünk és vacsorázunk, akkor képesek leszünk tartani a súlyunkat anélkül, hogy diétára kényszerülnénk.

Mikor érdemes sportolni?

Azt, hogy mikor érdemes sportolni, már egy picit nehezebb meghatározni, ugyanis egyrészt a kronotípusunktól függ, másrészt pedig attól, hogy mit szeretnénk elérni vele.

Ha valaki fogyni szeretne, akkor számára az ideális időpont a sportolásra a reggeli torna. A reggeli torna ráadásul hangulatjavító és szorongáscsökkentő hatással bír. Aki viszont jobban szeretné élvezni az edzést vagy tart a sérüléstől, neki érdemes a sportot késő délutánra illetve estére hagyni.

Ha szeretnétek jobban elmerülni a témában és megtudni, hogy pontosan melyik kronotípusba tartoztok, akkor töltsétek ki a bioidőkvízt. A kvíz linkjét a videó alatti leírásban megtalálhatjátok.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy fenekestül fel kell forgatnotok az életeteket azért, hogy teljesen ráhangolódjatok a biológiai órátokra. Nem is biztos, hogy van erre lehetőségetek, ugyanis egy olyan világban élünk, ahol egyszerre több helyen és több szerepben kell helyt állni.

Azonban minden egyes változtatás, amelyet bevezettek és beépítetek a mindennapokba, rövid időn belül éreztetni fogja a hatását és egy idő után úgy fogjátok érezni, hogy teljesen szinkronba kerültök a biológiai órátokkal. Ennek következtében pedig sokkal hatékonyabbak, energikusabbak és boldogabbak lesztek.

Ha tetszett a videó, akkor ne felejtkezzetek el feliratkozni a csatornámra és pipáljátok ki a kis csengőt is. Így biztosan nem fogtok lemaradni semmilyen újdonságról. Megtaláltok még a honlapomon, a Facebookon valamint a Linkedinen. Szép és eredményes napot kívánok nektek!

A te sikered által inspirálva,

Bóné Ágnes aláírás

 

 

A legfontosabb linkek még egyszer:

Mp3 letöltés a SoundCloud-ról (a videó hanganyaga) >>

A videó felvétele a YouTube-on >>


Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.