Mikor kell fényképet csatolni az önéletrajzhoz?


Egy tapasztalt HR-es átlagosan 6 másodpercet szán egy önéletrajz átnézésére. Ez a 6 másodperc pedig nem sok mindre elég és az első dolog, amin megakad a kiválasztással foglalkozó szakember szeme, az a jelöltről készült fénykép.

Vajon növeljük azzal az esélyeinket a kiválasztás során, ha fényképes önéletrajzzal vágunk neki az álláskeresésnek?

A videóban egy meglepő kutatás eredményeit mutatom be, amely segít eldönteni, hogy mikor érdemes fényképet csatolni az önéletrajzhoz és mikor nem.

A videó szövege:

Kell-e fényképet csatolni az önéletrajzhoz vagy mégsem? Hiszitek vagy sem, ez az egyik leggyakoribb kérdés, amely fel szokott merülni a konzultációkon.

Úgy látom, hogy a többség számára még mindig nem egyértelmű, hogy mikor érdemes fényképes önéletrajzzal pályázni és mikor nem, ezért úgy döntöttem, hogy ma tiszta vizet öntök a pohárba.

Hiszen a pályázóról készült fotó nagyban befolyásolja, hogy lesz-e folytatás vagy sem.

Én Ági vagyok a CV Factory alapítója és ma megnézzük, hogy mikor kell fényképet csatolni az önéletrajzhoz és mikor nem.

A szépség hatalma

Több kutatás is született az elmúlt években azzal kapcsolatban, hogy mennyivel sikeresebbek a szép és vonzó külsővel rendelkező emberek.

Valójában a szépség és az esztétika iránti elfogultságunk belénk van programozva.

Minden kultúra értékeli a szépet, az egészséget, a fiatalságot és a szimmetriát, ami mögött az áll, hogy ez szükségszerű volt a fejlődéshez.

Képzeljétek el, már a csecsemők is értékelik a szépet, ugyanis a gyönyörű, szép arcok láttán elmosolyodnak.

A kutatók arra is fényt derítettek, hogy milyen anyagi hasznot hajthat a külső megjelenés.

A közgazdászok szerint azok, akik jól néznek ki, átlagosan 10-15 %-kal többet keresnek, mint az átlagos külsejű társaik, mert gyakrabban alkalmazzák és léptetik elő őket.

Ebből könnyen azt a következtetést vonhatjuk le, hogy egy jól sikerült fotóval növelhetjük az esélyeinket a kiválasztás során. Azonban vannak olyan kutatások, amelyek nem ezt támasztják alá…

Kell-e fotó az önéletrajzba vagy sem?

Egy vizsgálat keretében, amelyet a Ben Gurion Egyetem munkatársai végeztek, 5312 kitalált önéletrajzot küldtek el 2656 meghirdetett állásra.

Ugyanarra a pozícióra 2-2 nagyon hasonló önéletrajzzal pályáztak. Az egyetlen különbség csak az volt, hogy az önéletrajzok egy része tartalmazott fényképet, míg a másik része nem.

A fényképek egy része vonzó megjelenésű hölgyet valamint urat ábrázolt, míg a fotók másik részén átlagos külsővel rendelkező pályázó szerepelt.

A kutatók arra szerettek volna választ kapni, hogy mi történik, ha valaki fényképes önéletrajzzal pályázik egy állásra. Meglepő eredmény született.

Férfiak vs. nők

A férfiak esetében a végkifejlet nem annyira megdöbbentő. A sármos jelentkezőket nagyobb arányban hívták be állásinterjúra, mint a hétköznapi külsővel rendelkező társaikat.

Ami viszont különös, hogy egy hétköznapi külsővel, átlagos külsővel rendelkező férfinak nagyobb esélye van bejutni állásinterjúra akkor, ha nem csatol fényképet az önéletrajzához.

A tanulmányból ráadásul az is kiderült, hogy egy vonzó külsővel megáldott férfinak átlagosan 5 önéletrajzot kell elküldenie ahhoz, hogy behívják egyetlen állásinterjúra.

Ezzel szemben egy átlagos külsővel rendelkező férfinak 11 önéletrajzot kell elküldenie ahhoz, hogy átmenjen az első szűrőn.

A nők esetében az eredmény már egy kicsit mást mutat. Azokat a nőket hívták be a legnagyobb arányban állásinterjúra, akik egyáltalán nem csatoltak fényképet az önéletrajzukhoz.

Ami számomra érdekes, hogy még egy átlagos külsővel rendelkező hölgyet is szívesebben és többször hívtak be állásinterjúra, mint egy csinos, vonzó jelöltet.

Mi lehet ennek az oka?

A kutatók arra is fényt derítettek, hogy mi állhat a szép nőket érintő hátrányos megkülönböztetés mögött.

Mindegyik cégnél a kiválasztással valamint toborzással foglalkozó szakember 23-34 év közötti fiatal, egyedülálló nő volt.

A kutatást végzők ebből arra következtettek, hogy a HR-es hölgykollégák fenyegetve érzik magukat, ha egy csinosabb, vonzóbb jelölt bukkan fel a pályázók között.

Emellett azt is kimutatták, hogy ha egy nő csatol fényképet az önéletrajzához, akkor azt gondolják róla, hogy a külsejéből próbál meg előnyt kovácsolni.

Ha egy férfi teszi ezt, akkor azt a magabiztosság jelének tekintik.

Összességében elmondható, hogy a szépség hatással van a kiválasztásra és az álláskeresés kimenetelére.

A vonzó hölgyek valamint az átlagos külsejű nők és férfiak hamarabb kiesnek a versenyből, mint a jóképű férfiak.

Mi akkor a teendő?

A kutatók szerint a legideálisabb az lenne, ha az önéletrajz nem tartalmazna sem fényképet és a pályázatból nem derülne ki a jelentkezőnek a neve sem.

Több országban végeztek már anonim önéletrajzokkal kapcsolatos kísérleteket.

Például Belgiumban, ha valaki a közszférába szeretne pályázni, akkor csak olyan önéletrajzzal pályázhat, amely nem tartalmaz a jelentkezőről sem fényképet és nem derül ki belőle még a neve sem.

Nicolas Sárközi, volt francia elnök egy olyan projektet indított, amelynek keretében 50 cég önként vállalta, hogy csak anonim önéletrajzokat fogad be és már Németországban valamint Svédországban is voltak hasonló kezdeményezések.

Azonban erre itthon még várni kell és mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy fényképes vagy éppen fénykép nélküli önéletrajzzal vág-e neki az álláskeresésnek.

A személyes tapasztalatom az, hogy itthon csak akkor érdemes fényképet csatolni az önéletrajzhoz, ha külön ezt kérik az álláshirdetésben.

Hiszen ha valaki nem tesz ennek a feltételnek eleget, akkor azért fog kiesni a versenyből. Minden más esetben, szerintem, érdemes kihagyni a fényképet az önéletrajzból.

A nők mindenféleképpen jobban járnak, hogyha kihagyják a fotót az önéletrajzból. Legalábbis ezt támasztotta alá az a tanulmány, amiről beszéltem nektek.

A férfiaknak is csak akkor érdemes fényképet csatolni az önéletrajzukhoz, hogy ha kimondottan jól néznek ki és még nem töltötték be a 45-öt.

Egy bizonyos kor felett már a kor alapú diszkriminációval is szembe kell nézni és érdemes arra törekedni, hogy ne a külső megjelenésünk, hanem a végzettségeink, a tapasztalatunk, és a képességeink alapján ítéljenek meg minket.

Álláskeresés külföldön

Emellett arra is érdemes figyelni, hogy ha valaki külföldön szeretne elhelyezkedni, akkor melyek a fényképkészítésre valamint az önéletrajzírásra vonatkozó szabályok az adott célországban.

Például az angolszász országokban a fénykép nélküli önéletrajzokat preferálják, míg Svájcban valamint Franciaországban elvárás a jó minőségű, professzionális fotó a jelöltről.

Ennek ellenére, ha valaki úgy dönt, hogy szeretne fényképet csatolni az önéletrajzához, vagy külön ezt kérik tőle, akkor az nem mindegy, hogy milyen fotó lesz.

A következő videóban megnézzük, hogy milyen a tökéletes önéletrajz fotó és mire kell figyelni az fényképkészítésnél.

A te sikered által inspirálva,

Bóné Ágnes aláírás

 

 

A legfontosabb linkek még egyszer:

Mp3 letöltés a SoundCloud-ról (a videó hanganyaga) >>

A videó felvétele a YouTube-on >>


Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.