Milyen önéletrajz passzol hozzám?

önéletrajz anatómia

Az önéletrajz az álláskeresés egyik alapvető, bár néha félelmetes eszköze. Félelmetes mert ezen az “apró papírdarabon” múlik, hogy behívnak-e interjúra.

De az önéletrajzot nem csak akkor tudod felhasználni, amikor állást keresel. Ennél jóval több rejlik benne. Soha ne becsüld le egy jó önéletrajz erejét!

Önéletrajz = állásajánlat?

Az álláskeresők többsége úgy gondolja, hogy ha az önéletrajza elnyerte a munkáltató tetszését, akkor már borítékolható az állás. Ez nem így van. Az önéletrajznak nem az a szerepe, hogy biztosítsa neked a megpályázott pozíciót.

Az önéletrajz célja, hogy meggyőzze az olvasót arról, hogy te vagy a tökéletes jelölt és behívjon interjúra.

A mindenre-jó-önéletrajz csapdája

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a mindenre-jó-önéletrajz ideje lejárt. Lehet már unalmas számodra ez a téma, mégis érdemes erre is kitérni. Sajnos a gyakorlat nem azt mutatja, hogy mindenkihez eljutott a hír.

A mindenre-jó-önéletrajz felsorolja az összes olyan végzettséget, tapasztalatot, képességet, amelyre szert tettél a szakmai karriered során. Válogatás nélkül.

Természetes, hogy büszke vagy arra, amit elértél, de sajnos az álláskeresés során a “mindenre jó ezermester” mindig csak az utolsók között kullog.

Ehelyett minden egyes pozícióra, amit megpályázol, külön rá szabott önéletrajzzal kell jelentkezned. Egy olyan önéletrajzzal, amely:

★ egyedi,

★ figyelemfelkeltő,

★ hiteles,

★ érthető,

★ tagolt,

★ releváns információkat tartalmaz,

★ az iparágra jellemző kulcsszavakkal tarkított

…. és a legfontosabb

a MUNKÁLTATÓRÓL SZÓLNAK!

R.I.P Europass önéletrajz

Ebből következik, hogy az Europass önéletrajzzal meg se próbálkozz. Igazából az Europass-os önéletrajz már akkor sem volt az igazi, amikor megszületett.

Valójában csak azért vezették be, mert így is le tudtak egy kicsit csippenteni az uniós támogatásokból, de mögötte semmilyen szakértelem nincs.

Csak akkor érdemes ilyen önéletrajzzal pályázni állásra, ösztöndíjra, versenyre, ha külön ez szerepel a felhívásban. Egyébként nem érdemes vele próbálkozni.

Egyrészt, mivel egy-egy meghirdetett pozícióra akár több százan is jelentkezhetnek és közülük sokan ezt a formátumot választják, így nagyon nehéz felhívni magadra a figyelmet, ha te vagy az 50. jelölt, aki ugyanazzal az önéletrajzzal próbálkozik.

Ráadásul nem az erősségeidre irányítja a figyelmet, nehezen áttekinthető, nem releváns adatokkal tölti ki a teret.

Az önéletrajz anatómiája

Alapvetően az önéletrajzoknak 3 típusa létezik: a kronologikus, funkcionális és a hibrid önéletrajz.

 • A kronologikus önéletrajz, amely a szakmai tapasztalatodra helyezi a hangsúlyt és a betöltött pozíciókat sorolja fel fordított időrendben.
 • A funkcionális önéletrajz, ami a képességeidre és az általad elért eredményekre fókuszál. A szakmai tapasztalat itt másodlagos.
 • A hibrid önéletrajz a kronologikus és a funkcionális önéletrajz keveréke.

Az önéletrajz formátumok nem abban különböznek, hogy hogyan néznek ki, hanem abban, hogy hogyan rendszerezik és hangsúlyozzák a rólad szóló információkat.

Az, hogy kinek melyik önéletrajz formátum a legmegfelelőbb, függ attól, hogy milyenek a körülményei (milyen területen dolgozik, milyen szakmai tapasztalattal rendelkezik, milyen területre akar betörni, pályakezdőről van-e szó vagy esetleg vezető beosztású szakemberről…).

Kronologikus önéletrajz

A kronologikus önéletrajz azt mutatja be időrendben visszafele, hogy milyen szakmai tapasztalatra tettél szert az évek folyamán. Arra helyezi a hangsúlyt, hogy hol dolgoztál és mikor.

Előnyei:

 • Ez a formátum a HR menedzserek és a toborzók kedvence, mert elsőre feltűnik, hogy milyen irányba halad a szakmai karriered és mit csináltál a legutóbbi munkahelyeden.
 • Megmutatja, hogy mennyi ideje vagy az adott szakterületen, vagyis milyen mély a szaktudásod.
 • Nagyon jól működik a hagyományos iparágak esetén, de akkor is jó választás, ha a karriered folyamatosan ível felfelé ugyanazon a területen.

Hátrányai:

 • Ha az előző állásod nagyon különbözik a megpályázni kívánt pozíciótól, akkor ez a formátum nem fogja elősegíteni a céljaidat.
 • Rávilágíthat arra, ha megszakításokkal tarkított a karriered (munkanélküliség, hosszabb távollétek…).
 • Elárulhatja a korod, ha nem vagy óvatos.
 • Ha nem megfelelően kezeled, akkor arról is leránthatja a leplet, hogy túl sokáig voltál ugyanabban a munkakörben.
chronological
Kronologikus önéletrajz példa

Funkcionális önéletrajz

A funkcionális önéletrajz elsősorban nem a szakmai tapasztalatodra helyezi a hangsúlyt, hanem azokra a transzferálható képességeidre, amelyek alkalmassá tesznek a választott pozíció betöltésére.

Nemcsak azok a képességeid jöhetnek itt számításba, ami fizetett munkából származik. Azon képességeidet is előtérbe helyezheted, amelyek relevánsak az adott munka szempontjából és a tanulmányaid, önkéntes munka, gyakornoki program során sajátítottad el.

Előnyei:

 • A funkcionális formátum arra irányítja az olvasó figyelmét, amit szeretnénk ha észrevenne. Arra helyezi a hangsúlyt, hogy mit csináltál és nem arra, hogy hol és mikor használtad az adott képességet. Inkább a jövőt vetíti előre, nem a múltat élteti.
 • A funkcionális önéletrajzban—egy alapos előzetes kutatás után—megmutathatod azokat a képességeidet, amelyet a munkáltató keres.
 • Segít abban, hogy az esetleges negatív tényezők a szakmai múltadban háttérbe kerüljenek és ott is maradjanak.

Hátrányai:

 • A HR menedzserek és a toborzók kevésbé szeretik és arra gondolhatnak, hogy próbálsz valamit elrejteni.
 • Nem feltétlenül mutatja be, hogy az adott képességet hol és mikor sajátítottad el.
 • Nem mutatja meg egyértelműen, hogy a karriered milyen utat járt be.
chronologicalvsfunctional
Kronologikus és funkcionális önéletrajz közötti különbség

Hibrid önéletrajz

Ha még soha nem hallottál erről az önéletrajz formátumról, akkor ne lepődj meg, mert a múltja csak egy évtizedre tekint vissza. A hibrid önéletrajz a funkcionális és a kronologikus önéletrajz keveréke. Valójában mindkét formátum előnyeit ötvözi és nagyon jól tud működik, ha:

 • a karriered korai szakaszában megszerzett tapasztalatra, képességre szeretnéd a hangsúlyt helyezni.
 • a mostani állásod nem túl erős vagy nem passzol a megpályázni kívánt pozícióhoz.
 • hézagok vannak a szakmai múltadban.
 • lefokoztak a mostani munkahelyeden és nem feltétlenül szeretnéd ezt kitenni az ablakba.
 • a mostani beosztásod nem releváns vagy alacsonyabb szintű a kiválasztott pozícióhoz képest.

Előnyei:

 • El tudod fedni a hézagokat az önéletrajzban.
 • Gyorsan rámutat arra, hogy van olyan tapasztalatod, ami passzol a célpozícióhoz.
 • A legjobb oldalad tudod megmutatni még akkor is, ha a jelenleg nem azon a területen dolgozol, ahova be akarsz törni.
 • Alkalmas arra, hogy a releváns szakmai tapasztalatodra irányítsd a figyelmet, amikor nem teljesen “tiszta” a szakmai múltad.

Kinek mi való?

Most már tudod, hogy milyen formátumok közül választhatsz. De vajon neked melyik a legelőnyösebb?

Melyik önéletrajz formátumot válaszd?
Szituáció Javasolt formátum
Folyamatos, felfele ívelő karrier ugyanazon a területen Kronologikus
Frissdiplomás Funkcionális
Jelentős tapasztalattal rendelkező szakember Kronologikus, Hibrid, ha a régebbi munkák relevánsak
Katonai múlttal rendelkezők Kronologikus vagy funkcionális
Hézagokkal tarkított karrier Funkcionális vagy hibrid
Karrierváltás előtt állók Hibrid, néha kronologikus
Speciális helyzetek Hibrid vagy funkcionális
Sokoldalú karrier Funkcionális

Természetesen az önéletrajz formátuma nem helyettesíti a megfelelő tartalmat. A helyes formátum abban segít, hogy megtalálja az olvasó azokat az információkat, amelyek bebizonyítják, hogy alkalmas vagy az állásra.

Ha az önéletrajzban nem arra törekszel, hogy megmutasd te vagy a legjobb jelölt a pozícióra és nem a megpályázni kívánt álláshoz kapcsolódó eredményeidre, végzettségeidre, képességeidre és tapasztalatodra irányítod a figyelmet, akkor az információk megfelelő elrendezése nem fog kihúzni a csávából.

De ha nem veszed figyelembe a különböző formátumokban rejlő erőt, akkor olyan, mintha alapozás nélkül húznád fel a ház falait.

A te sikered által inspirálva,

Bóné Ágnes aláírás

Hozzád melyik önéletrajz formátum passzul a leginkább? Melyiket választanád? Ne hagyj kétségek között, oszd meg velem és a többiekkel bátran! :)

Ha tetszett a bejegyzés, akkor ne habozz másokkal is megosztani. Köszönöm!

 


Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.