Networking kezdőknek – hogyan csináljam?

networking kezdőknek

Networking 1.1

Mindannyian építjük a kapcsolatainkat. Teljesen mindegy, hogy családi, baráti vagy üzleti kapcsolatról van szó. Ugyanazok az elvek vonatkoznak mindegyikre.

Valójában már azóta az életünk része a kapcsolatépítés,  mióta megtanultunk beszélni. Mégis sokan azt hiszik, hogy a jó kapcsolatteremtő képesség egy adottság, amin nem lehet változtatni.

A másik tévhit a networkinggel kapcsolatban, hogy csak akkor van rá lehetőséged, ha sok embert ismersz, mert olyan környezetbe születtél.

Aláírom, hogy minél több ember ismeri a neved, annál könnyebben tudod a karriered építeni. De ez nem azt jelenti, hogy a kapcsolatépítés szabályai csak a kiválasztottak körében működnek.

Sőt!

Azt tapasztalom, hogy sok esetben ügyesebben építik a kapcsolataikat a befelé forduló, introvertált emberek, mint a szószátyárok, mert nem az ösztöneikre hallgatnak. De mégis hogyan csinálják?

Networking vagy networqueen?

Gondolom észrevetted, hogy nemcsak a kapcsolatépítés szót használtam a bevezetőben, hanem a networking kifejezést is. Mégis miért?

A networking a kapcsolatépítés angol megfelelője. Magyarországon még nem annyira elterjedt ez a szófordulat, de egyre jobban kezd begyűrűzni a köztudatba, így érdemes megbarátkoznod vele.

Én személy szerint sokat használom és egy picit más megközelítést alkalmazok, amikor arról van szó, hogy álláskeresőként vagy a karrierünk építése közben „netwörkölünk”.

Vagyis:


“A networking valójában az, amikor olyan emberekkel lépsz tudatosan kapcsolatba, akik valamilyen módon előremozdíthatják a karrieredet és mindent megteszel annak érdekében, hogy ezek a frissen szárba szökött kapcsolataid hosszú távú ismertségbe torkoljanak. Ennek eredményeként olyan állásokhoz is közelebb tudsz kerülni, amiről csak a beavatottak tudnak.”

A networking külföldön régóta elfogadott és igen szép eredményekkel kecsegtető módszer, ha az álláskeresésről és tudatos karrierépítésről van szó. Amerikában és Nyugat-Európában nagy hagyományai vannak és elengedhetetlen eszköze a munkahelyváltás előtt állóknak.

Tőlünk egy kicsit messzebb áll, hogy „idegenekkel” vegyük fel a kapcsolatot és „nyomuljunk” akkor is, ha éppen nincs rájuk szükségünk. De ma már a networking is egyre inkább bekúszik nemcsak az álláskeresők, hanem a karrierjükért tenni akarók mindennapjaiba is.

A számok magukért beszélnek

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy nem ritka, ha egy adott évben betöltésre kerülő pozíciók 60-70 %-a személyes vagy szakmai kapcsolatokon keresztül talál gazdára. Magyarországon ez az arány 47 %.

Sok esetben a rejtett munkaerőpiacon található állások is a kapcsolati háló mozgósításával kerülnek betöltésre, így nem szabad félvállról venni.

De a jó hír, hogy a kapcsolatok menedzselése mindenki számára megtanulható és elsajátítható, így te is kit tudod használni a benne rejlő lehetőségeket. De még mielőtt jobban belemennénk ebbe, nézzük meg, hogy mikor nem működik a networking.

Hiedelmek vs. valóság

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy sokan azt hiszik, elegendő valakinek bemutatkozni, elmondani, hogy állást keres és innentől kezdve a labda nála van. Remélem te nem közéjük tartozol, mert ebben az esetben ki kell, hogy ábrándítsalak.

“A networking nem egy egyszeri esemény, hanem egy hosszú távú folyamat.”

Nem elég valakivel felvenni a kapcsolatot és utána nyugodtan hátradőlni. Ha azt szeretnénk, hogy a kapcsolataink a jövőben is virágozzanak, akkor nem szabad elhanyagolnunk őket.

Ez persze nem igényel 24 órás elfoglaltságot, de az sem szép dolog, ha akkor keresünk fel mindig valakit, amikor szükségünk van rá.

Gondolj csak a növénytermesztésre!

Ahhoz, hogy a „szerelem almáját” jóízűen elfogyaszthasd, nem elég csak elszórni a magokat és várni. Tudnod kell, hogy milyen lépéseket kell megtenned annak érdekében, hogy a kellő időben learasd a babérokat. És természetesen cselekedned is kell.

Például, ha nem megfelelő talajba ülteted a palántát, akkor ne csodálkozz a hervasztó eredményen. De ugyanezt érheted el, ha nem locsolod rendszeresen a növényt vagy nem juttatod kellő napfényhez.

Ha nem tudod, hogy hogyan kell a paradicsomot termeszteni, akkor a mag nem fog kibújni a földből.

A networking olyan, mint amikor elültetsz egy magot, hogy később a termésével ajándékozzon meg. Hosszú távra szól és néha az az érzésed lehet, hogy nem történik semmi. Néha esténként is fel kell kelni, hogy a palántáid melegben legyenek, de néha egy nem várt fagy elviszi a munkád gyümölcsét.

Mégis azok az emberek, akik növénytermesztéssel foglalkoznak, birtokában vannak egy olyan tudásnak, ami az élet sok területén előnyhöz juttathat mindenkit. Vagyis látják maguk előtt és tudják, hogy mi lesz az eredménye a sok kis apró lépésnek. És rendületlenül meg is teszik.

Ezzel ellentétben

Az álláskeresők elvárásai a networkinggel kapcsolatban eléggé irreálisak. Ez annak köszönhető, hogy nem ismerik a networking szabályait.

Ráadásul álláskeresőként gyorsan akarunk mindent elérni. Azt akarjuk, hogy minden azonnal a miénk legyen.

De az nem valószínű, hogy ha becsekkolsz egy rendezvényre, akkor pont azzal az emberrel ismerkedsz meg, aki felajánlja neked álmaid állását.

Azt sem várhatod el, hogy néhány elküldött e-mail után egyből tudják az emberek, hogy te vagy a legjobb választás a számukra.

Emellett arra is kevés az esély, hogy egy kis LinkedIn-en való kutakodás után már másnap a bekebelezni kívánt cég ügyvezetőjének az irodájában fogsz ücsörögni. Na ezek a nem reális elvárások.

Ami viszont reális, hogy nem bízod a véletlenre a szakmai vagy személyes kapcsolataid alakulását. Ápolod őket, rendszeresen ellenőrzöd, hogy mi van velük és megadod azt, amire szükségük van. Ez nem egy szupergyors folyamat.

De ez nem baj. Ez így van jól. A problémát az jelenti, hogy mi vagyunk türelmetlenek és emiatt gondolunk rossz szájízzel a networkingre.

Adj, hogy kaphass

A networking nemcsak a kapásról szól. Sőt, sokszor neked kell először adni ahhoz, hogy kapj. Itt nem kell nagy dolgokra gondolni.

Egy számodra egyszerűnek tűnő információ másnak aranyat érhet. Vagy már azzal megkönnyíted a másik életét, ha bemutatod annak az ismerősödnek, akivel már hónapok óta meg akar ismerkedni.

Azok az információk, emberek, amelyek mások birtokában vannak, neked is sokat érhetnek a karriered és az álláskeresés során.

Ráadásul, ha olyat kérsz a másiktól, amiben könnyen tud segíteni, akkor minden zokszó nélkül megteszi és büszke lesz magára, hogy valami jót cselekedett.

Ezért ha összeírod az ismerőseidet és elküldöd nekik az önéletrajzodat, akkor nem számíthatsz túl sok jóra. Miért?

  1. Először is ez a módszer elég kellemetlen tud lenni a másik félnek és nem valószínű, hogy választ fogsz kapni.
  2. Másrészt a szakmai vezetők, döntéshozók nem igazán szeretik, ha valaki könyörög egy állásért. Nagyon frusztráló tud lenni, ha sehonnan nem érkezik válasz.
  3. Ráadásul azt a hatást kelted, mintha azt kérnéd tőlük, hogy oldják meg a problémádat, keressenek neked ők állást.

Olyan módon kell a kapcsolataidat építeni és ápolni, ami megerősíti a profizmusodat. Diplomatikusnak kell lenned és azt kell sugároznod, hogy tudod mit akarsz és mit tudsz nyújtani. Ha megpróbálsz így gondolkodni, akkor nem lesz problémád a networkinggel.


BÓNUSZ: Networking recept a sikerhez

Most megosztok veled néhány tippet, amit ha alkalmazol az álláskeresés során, akkor azzal növelheted a sikered:

1. tipp: Amikor „netwörkingelsz”, akkor az a kapcsolatépítésről vagy kapcsolatápolásról szóljon és ne az álláskeresésről

Ez az egyik legfontosabb dolog, amit jó ha a fejedbe vésel. Az álláskeresés és a networking két különböző tevékenység!

A networking segítségével különböző információkhoz juthatsz hozzá, mentorra találhatsz vagy újabb ismertségekre tehetsz szert.

Ha jól csinálod, akkor nemcsak ezeket kaphatod meg – ami persze rendkívüli módon megkönnyíti az álláskeresést a számodra -, hanem már a potenciális munkaadókhoz is közel fogsz kerülni, akik meg akarnak ismerni.

2. tipp: Networking online

Látogasd meg az online kapcsolatépítő honlapokat, mint például a Facebook, LinkedIn, Twitter. Ezek a közösségi portálok segítenek abban, hogy közelebb kerülj a karriered szempontjából fontos emberekhez és abban, hogy minél több információt bezsebelj az adott cégről, iparágról.

Kapcsolatba léphetsz olyan emberekkel, akik annál a cégnél dolgoznak, ahova te is szeretnél bekerülni. Vagy felveheted a kapcsolatot toborzókkal, HR menedzserekkel.

3. tipp: Vegyél részt rendezvényeken, tréningeken, konferenciákon

Nézd meg, hogy a te szakterületeden milyen rendezvényeket szoktak rendezni és ne sajnáld magadtól az időt, pénzt, hogy jelentkezz rájuk.

Amellett, hogy az önéletrajzodban is jól fog kinézni, hogy naprakész ismeretekkel rendelkezel, olyan emberekkel is találkozhatsz, akik csak közelebb visznek a célodhoz. Névjegykártyáról ne felejts el gondoskodni.

4. tipp: Amikor netwörkingelsz, akkor soha ne vidd magaddal az önéletrajzod

Ha mégis elkérnék a találkozón, akkor mondd azt, hogy délután át fogod nekik küldeni.

Ugye nem is olyan bonyolult ez a networking?

A te sikered által inspirálva,

Bóné Ágnes aláírás

Neked mi okoz problémát a networking során? Ne hagyj kétségek között, oszd meg velem és a többiekkel bátran! :)

Ha tetszett a bejegyzés, akkor ne habozz másokkal is megosztani. Köszönöm!


Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.