A szakmai portfólió és ami mögötte van

szakmai portfólió ereje az állásinterjún

Sokan azt gondolják, hogy szakmai portfóliót csak azoknak érdemes összeállítani, akiknek a munkája látványos (például lakberendezők, építészek, fodrászok, sminkesek, modellek…).

Így nem csoda, hogy csak kevesen veszik a fáradtságot arra, hogy bíbelődjenek vele.

Azonban a portfólió az önéletrajz valamint a kísérőlevél mellett szerves része az álláskeresési folyamatnak és mindenki egytől-egyig ki tudja használni a benne rejlő lehetőségeket.

Te sem vagy ez alól kivétel.

Mire tudod használni?

A szakmai portfólió azon dokumentumok rendszerezett gyűjteménye, amelyek megmutatják, hogy ki vagy és mit tettél le eddig az asztalra.

Egy olyan kiugróan ütős marketing eszköz,  amely segít kitűnni a tömegből és pozitív képet kialakítani rólad a munkáltató fejében.

Alkalmas arra, hogy:

  • a kezeid között született munkákat megmutasd,

  • vizuális effektekkel egészítsd ki a válaszaidat,

  • olyan információkkal áraszd el a munkáltatót, amely elad téged anélkül, hogy nagyon megerőltetnéd magad,

  • helyetted beszéljen az interjún, ha ideges vagy és nehezen jönnek a szavak.

Emellett a munkáltatónak lehetősége van arra, hogy lássa a munkád gyümölcsét még azelőtt, mielőtt alkalmazna téged, így nem fog meginogni, amikor melletted dönt.

Ráadásul te irányítod a rólad kialakított képet azáltal, hogy mi szerepel a portfóliódban.

Így elkerülheted, hogy a munkáltató maga járjon utána annak, hogy mit kell tudni rólad és ne a megfelelő információkra tegyen szert.

Mit tartalmaz a szakmai portfólió?

A szakmai portfólió alapja egy A4-es gyűrűs mappa, amelynek a fedőlapja átlátszó vagy olyan, ahol saját fedőlapot tudsz beszúrni az elejére.

Emellett szükséged van átlátszó lefűző tasakokra, amelyek elválasztják egymástól a különböző anyagokat és könnyen áttekinthetővé teszik a gyűjteményed.

A szakmai portfóliódat is arra a pozícióra, iparágra és munkáltatóra kell szabni, amire pályázol. Emellett naprakésznek kell lennie, kerülni kell a felesleges dokumentumokkal való elárasztását.

Ennek tükrében a portfóliód az alábbiakat tartalmazza:

★ Önéletrajz

★ Kísérőlevél (=egyedi értékajánlatot tükröző levél)

Ajánlások, referenciák

★ Kitüntetések, díjak, tanúsítványok

★ Végzettségek, diplomák, oklevelek

★ Konferenciák és tréningek listája

★ Szakmai tevékenységek bemutatása

★ Mintaprojektek, munkák

★ Teljesítményértékelések

★ Munkaköri leírások

★ Készségek és képességek listája

★ Terveid és céljaid az elkövetkezendő 5 évre vonatkozóan

Érdemes mindegyik dokumentumból 2-3 másolatot készíteni, így nem az eredetit kell nélkülöznöd hosszabb-rövidebb időre, ha a munkáltató kéri.

Ne aggódj, ha még nem elég vaskos a portfóliód. Pályakezdőknek egy nagyon jó kiindulási pont lehet, amelyet az évek alatt meg lehet tömni mindenféle szakmai finomsággal.

Győzz vizuális kiütéssel az interjún!

A fentiek mellett táblázatokkal és diagramokkal is prezentálhatod a sikereidet.

Például az értékesítők nagyon könnyen létre tudnak hozni egy olyan diagramot, amely megmutatja az értékesítés növekedését vagy az előirányzott kvóta elérését.

A grafikonok és egyéb képi elemek olyan szemléltető eszközök, amelyek maradandó hatást váltanak ki az interjúztatóban, így a későbbiekben is emlékezni fog rád és az eredményeidre.

The Association for Talent Development tanulmánya kimutatta, hogy az emberek 10 %-ra emlékeznek abból, amit olvastak, 20%-ra abból, amit hallottak és 50%-ra abból, amit hallottak és láttak egyszerre.

Ennek következtében tisztában kell lenned azzal, hogy mit tudsz nyújtani a munkáltatónak és keresned kell a lehetőséget, hogy be tudd mutatni a portfóliód segítségével.

Hogyan használd?

Ha összeállítottad a portfóliód, akkor tudnod kell, hogy hogyan építsd bele az interjúba.

Először is ne felejtsd otthon. Ha belépsz a terembe, ahol az interjú zajlik, akkor kérdezd meg, hogy leteheted-e magad elé az asztalra.

Ha ez nem lehetséges, akkor tartsd addig az öledben, amíg nem kell használnod.

A legtöbb esetben, ha a portfóliód előtted van az asztalon, kérni fogja az interjúztató, hogy had fussa át gyorsan.

Ennek következtében megtörik az interjú struktúrája, mert a szokásos kérdések helyett olyanokat tesz fel, ami a látottakhoz kapcsolódik.

Ha erre nem kerül sor, akkor hivatkozz a portfóliódra, amikor válaszolsz bizonyos kérdésekre.

Például, ha az interjúztató az általad elért eredményekre kérdez rá, akkor előveheted és megmutathatod neki, hogy milyen díjakat nyertél és megbeszélhetitek, hogy mit tettél ezért.

Amellett, hogy a szakmai portfólió egy igazi ékköve az interjúnak, amely növeli az értékedet a munkáltató szemében, olyan szakemberként tüntet fel, amely hiánycikk a mai munkaerő piacon.

Te miért ne használnád ki a benne rejlő lehetőségeket?

A te sikered által inspirálva,

Bóné Ágnes aláírás

Ha tetszett a bejegyzés, akkor ne habozz másokkal is megosztani. Köszönöm!


Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.