8+1 önéletrajz mítosz, aminek ne dőlj be!

8+1 önéletrajz mítosz

Az elmúlt években számos álláskeresővel kerültem kapcsolatba önéletrajzírás kapcsán, és sok esetben találkoztam olyan „mítoszokkal”, melyek könnyen aláaknázhatják az álláskeresést.

Ezen mítoszok hátterében legtöbbször nem racionális érvek, nem több éves tapasztalatok állnak – csupán személyes véleményekre, érzésekre alapoznak.

Hogy segítsek szakértő szemmel is megvizsgálni az önéletrajzod, most egy bejegyzésben gyűjtöttem össze azokat a legjellemzőbb önéletrajzírási mítoszokat, amelyeket mindenképp érdemesnek tartok megdönteni.

1. Önéletrajz mítosz


Az önéletrajzban a teljes szakmai pályafutásodra ki kell térned és be kell mutatnod az összes munkát, amit az iskolapad elhagyása óta végeztél.


Szerinted egy X generációs vezetőnek érdemes belemennie abba, hogy milyen diákmunkákat vállalt el az egyetem alatt? Vagy egy projektmenedzsernek fel kell sorolnia az összes projektet, amihez valaha valamilyen köze volt?

Megsúgom a választ. Nem.

A munkaadók és toborzók első körben 6 másodperc alatt futják át a jelentkezésed és nincs idejük arra, hogy az életedről szóló kisregényt elolvassák.

Csak azokat az információkat kell az önéletrajzban feltüntetni, amelyek a megpályázni kívánt pozíció szempontjából relevánsak és felkeltik az olvasó kíváncsiságát.

2. Önéletrajz mítosz


Ha nem tudod, hogyan kezdj neki az önéletrajzírásnak, akkor az Europass önéletrajzzal nem lőhetsz mellé.


De igen. Nagyon is.

Igazából az Europass önéletrajz már akkor sem volt az igazi, amikor bevezették.

Valójában csak azért vezették be, mert így is le tudtak egy kicsit csippenteni az uniós támogatásokból, de mögötte semmilyen szakértelem nincs.

Csak akkor érdemes ilyen önéletrajzzal pályázni állásra, ösztöndíjra, versenyre, ha külön ez szerepel a felhívásban. Egyébként nem érdemes vele próbálkozni.

Egyrészt, mivel egy-egy állásra akár több százan is jelentkezhetnek és közülük sokan ezt a formátumot választják, így nagyon nehéz felhívni magadra a figyelmet, ha te vagy az 50., aki ugyanazzal az önéletrajzzal próbálkozik.

Ráadásul nem az erősségeidre irányítja a figyelmet, nehezen áttekinthető, nem releváns adatokkal tölti ki a teret.

3. Önéletrajz mítosz


Az önéletrajzban szerepelnie kell az ajánlást adó személyeknek az elérhetőségeikkel együtt. Ajánlást kérhetek a barátomtól, páromtól vagy a rokonaimtól. Vagyis bárkitől, aki egy jó szót tud rólam mondani.


Természetesen nagyon szép dolgokat tudnának rólad mondani a barátaid, a munkatársaid vagy a rokonaid.

De vajon rálátásuk van a szakmai múltadra és teljesítményedre is, amire a munkáltatók kíváncsiak?

Képzeld el, ahogy a potenciális munkaadód felhívja a nénikéd és megkéri arra, hogy meséljen egy kicsit arról neki, amikor 30 %-os bevétel növekedést értél el egy telített piacon.

Nem biztos, hogy a munkaadó arra kíváncsi, hogy mennyire tiszteled az időseket vagy milyen jól bánsz a gyerekekkel.

Ezért érdemes mindig nagyon körültekintően válogatni az ajánlások közül és nem az önéletrajzban, hanem egy külön dokumentumban feltüntetni.

4. Önéletrajz mítosz


A tanulmányoknál fel kell sorolnod az összes olyan kurzust, amit az egyetem alatt teljesítettél.


Egy frissdiplomás esetén, akinek nincs még valós szakmai tapasztalata, jó stratégia lehet a főbb tantárgyak feltüntetése az önéletrajzban. De ha már valakinek legalább egy munkahelye volt, akkor érdemesebb a pályakezdő képtől eltávolodnia.

A munkaadók arra kíváncsiak, hogy mit tettél le a való életben az asztalra és ezt a tudást hogyan tudod a vállalat fejlődésének a szolgálatába állítani. Ha az egyetemi kurzusokra is kitérsz az önéletrajzban, akkor csak az értékes helyet pazarolod.

5. Önéletrajz mítosz


Az önéletrajz nem lehet egy oldalnál hosszabb, mert akkor nem olvassák el.


Az önéletrajz hosszával kapcsolatban egyetlen szabály létezik, amely kiállta az idő próbáját: az önéletrajznak olyan hosszúnak kell lennie, amely elegendő ahhoz, hogy a szakmai történeted felkeltse és végig fenntartsa az olvasó figyelmét – nem lehet ennél egy szóval se több, se kevesebb.

Az önéletrajzírás olyan, mint egy házibuli. Ha egyszer azon kapod magad, hogy már nem köti le a figyelmed és percenként az órádat nézed, akkor érdemes feltenni az i-re a pontot. Azonnal.

6. Önéletrajz mítosz


Az önéletrajzodnak mindenképpen tartalmaznia kell rólad valamilyen fényképet.


Magyarországon a HR menedzserek nagy része előnyben részesíti azt az önéletrajzot, amelyben kép is szerepel. De nem kötelező. Ez helyzettől függ.

Ha külföldön szeretnél állást keresni, akkor érdemes egyeztetni egy képzett önéletrajzíróval, aki tisztában van azzal, hogy melyik országban kötelező eleme az önéletrajznak a fénykép. Például Ausztriában kötelező, de Nagy-Britanniában nem.

Azonban akármilyen fénykép nem elég, mert a rólad alkotott képet az önéletrajzban szereplő fotó is befolyásolja. Mivel az önéletrajz egy üzleti dokumentum, így elég furcsán néz ki, amikor egy selfie virít az önéletrajz elején.

7. Önéletrajz mítosz


Az önéletrajznak az alábbi felépítést kell követnie: Személyes adatok, Szakmai tapasztalat, Tanulmányok, Érdeklődési kör, Referenciák.


Az önéletrajz a te reklámanyagod, amivel felkelted a potenciális vásárlók (munkaadók) érdeklődését, hogy megvegyék az általad nyújtott szolgáltatást (alkalmazzanak). Ez tiszta marketing. Csak itt te vagy a termék, amit áruba bocsátanak.

Szerinted a mosogatószer reklámok ugyanúgy néznek ki, mint az Apple vagy Nike reklámok? Természetesen nem. Teljesen más célközönséghez szólnak, akiknek különbözőek a szükségleteik.

Ne felejtkezz el arról, hogy neked az a dolgod, hogy egy olyan önéletrajzot rakj össze, amely a célpiacodnak íródott és az ő problémáikra kínál megoldást.

8. Önéletrajz mítosz


Egy kis füllentés megengedett az önéletrajzban és nem fognak soha rájönni.


Észre fogják venni. Ha nem az elején, akkor később, amikor már neked is több lesz a veszítenivalód.

Egyre inkább elterjed az a gyakorlat, hogy minden szempontból ellenőrzés alá vetik a cégek a jelentkezőt.

Ha valami nem egyezik, akkor az lehet, hogy az állásodba fog kerülni. Még akkor is, ha te vagy a leginkább megfelelő személy az adott pozícióra. Nem éri meg a kockázatot.

+1. Önéletrajz mítosz


Önéletrajzot írni mindenki tud. Csak le kell ülnöd és papírra vetned, ami eszedbe jut.


Ha ilyen egyszerű lenne, akkor nem hallanám úton-útfélen, hogy “folyamatosan küldözgetem az önéletrajzom, de nem hívnak vissza” vagy “olyan pocsék lett az önéletrajzom, hogy még magamat se hívnám be állásinterjúra”.

Az önéletrajzírás egy külön tudomány, amelynek megvannak a saját szabályai és alapelvei, és ezek ismerete nélkül csak vaktában lövöldözöl.

Persze az önéletrajzírás is tanulható, de hosszú évek munkája és kitartó tanulás kell ahhoz, hogy valaki profivá váljon ezen a téren.

Miért bíznád a véletlenre a karriered és az életed alakulását, ha biztosra tudsz menni egy önéletrajzíró segítségével?

Téged milyen önéletrajzmítoszokkal szoktak bombázni? Oszd meg velem és a többiekkel bátran!

A te sikered által inspirálva,

Bóné Ágnes aláírás

Szeretnél többet megtudni az önéletrajzokról? Akkor olvasd el a “Milyen önéletrajz passzol hozzám?” című bejegyzést.

Ha tetszett a poszt, akkor ne habozz másokkal is megosztani. Köszönöm!


Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.