Üres lap szindróma: Hogyan szabadulj meg tőle?

üres lap szindróma tünetei és kezelése

Most egy percre képzeld el, ahogy az otthonod a nyugalom szigete. Az ablakon beszűrődő napfény energiával tölt fel és az egyetlen zaj, ami kintről hallatszik, az a madarak csiripelése. Nem zavar senki, egyedül vagy. Minden adott az alkotáshoz.

Leülsz az asztalodhoz, bekapcsolod a laptopod majd megnyitsz egy üres dokumentumot a szövegszerkesztőben. Az oldal tetejére felírod, hogy “Önéletrajz”, majd vársz az ihletre. Eltelik egy óra, eltelik két óra, de nem történik semmi. Lefagytál és egy helyben toporogsz.

Majd egy pár órányi üldögélés után bezársz minden programot és elteszed a feladatot holnapra. Nem érted, hogy mi történik veled, hiszen ennél nincs tökéletesebb alkalom az önéletrajzod megírásához.

Te is csöppentél már ilyen helyzetbe? Akkor te az üres lap szindrómában szenvedsz!

Üres lap szindróma gyógymódja

A legtöbb álláskereső, amikor nekilát az önéletrajzírásnak, akkor a fenti tüneteket produkálja. Egyszerűen nem tudják, hogyan kezdjenek neki és abban sem biztosak, hogy mit írjanak bele.

Ennek következtében órákig vagy napokig képesek ülni az üres dokumentum felett eredménytelenül arra várva, hogy meginduljon az információáradat. Ezt hívják üres lap szindrómának.

De azért, hogy te megelőzd az üres lap szindróma kialakulását, megtehetsz egy apró, de mégis az önéletrajzírás megkezdésének a pillanatában a világot jelentő dolgot.

Ha az önéletrajzírás előtt összegyűjtesz néhány dokumentumot, akkor a megfelelő információk az orrod előtt lesznek, és nem fogsz órákon keresztül a képernyő előtt ülni.

Melyek ezek a dokumentumok?

► Az összes önéletrajzod, amelyet az elmúlt években írtál.
► Az általad betöltött pozíciókhoz kapcsolódó munkaköri leírások, teljesítményértékelések.
► Az összes olyan tréning, konferencia, workshop, tanfolyam, amelyen részt vettél, elvégeztél.
► A végzettségeidet igazoló tanúsítványok, bizonyítványok, oklevelek.
► Ajánlólevelek, köszönőlevelek a volt/jelenlegi feletteseidtől, ügyfeleidtől és egyéb releváns személyektől.
► Az összes olyan főbb projekt, amelyen dolgoztál.
► Az összes díj, amelyet a szakmai vagy egyéb munkásságod miatt kaptál.
► Az összes cikk, könyv, publikáció, amelyet te írtál, vagy amelynek megírásában közreműködtél.
► Az összes prezentáció, amelyet te adtál elő.

Frissdiplomásoknak nagy segítség lehet még a képzések részletes tájékoztatója, az egyetemi katalógusok vagy a kurzusleírások.

Érdemes ezeket a dokumentumokat kinyomtatni és nem a gépen megnyitni külön-külön ablakokban. Ha ott van előtted karnyújtásnyira minden, amire szükséged van, akkor sokkal gyorsabban és könnyebben megtalálod azt az információt, amit keresel.

Néhány információ vagy adat pár perc gondolkodás után elő fog bukkanni, de van olyan, ami komolyabb fejtörést igényel (mint például az, hogy milyen tréningeken vettél részt az elmúlt években).

Ezzel nincs semmi baj, teljesen normális, hogy nem emlékszel mindenre. Adj időt magadnak és készíts listát nyugodtan, mielőtt elkezdenéd összegyűjteni, amire szükséged van.

Ha a fenti dokumentumok megvannak, akkor garantálom, hogy messziről el fog kerülni az üres lap szindróma. Sőt! Abba se akarod majd hagyni az önéletrajzírást.

Ráadásul, ha ezt a lépést nem hagyod ki, akkor az megkönnyíti, hogy az önéletrajzodat az adott pozícióra szabd.

De ha úgy döntenél, hogy nem te fogod elkészíteni az önéletrajzod, hanem egy okleveles önéletrajzíró, akkor se hagyd ki ezt a lépést, mert mindkettőtök munkáját megkönnyíted.

A te sikered által inspirálva,

Bóné Ágnes aláírás

Szeretnél többet megtudni az önéletrajzokról? Akkor olvasd el a “Milyen önéletrajz passzol hozzám?” című bejegyzést.

Ha tetszett a poszt, akkor ne habozz másokkal is megosztani. Köszönöm!


Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.