Hogyan hívd fel magadra a toborzók figyelmét?

toborzók figyelmének felkeltése

Neked vannak olyan ismerőseid, akik toborzással foglalkoznak? Ha igen, akkor mindent megteszel, hogy szoros kapcsolatot alakíts ki velük?

Vagy csak akkor írsz rájuk a LinkedIn-en vagy Facebook-on, ha már ég a lábad alatt a talaj?

Az álláskeresés során a szakmai és nem szakmai kapcsolatok kiemelt szerephez jutnak. Ezt jól alátámasztja az a tény is, hogy 2015-ben az álláskeresők 40,8 %-a a kapcsolataik mozgósításával talált új munkahelyet.

A toborzókkal való együttműködés a szakmai kapcsolatépítés része, amely elengedhetetlen a karrierépítés szempontjából.

A toborzók nem csak abban tudnak segíteni, hogy bejuttassanak egy céghez, hanem hasznos információkkal is képesek ellátni az adott iparággal kapcsolatban.

De ehhez nem elég, ha elküldöd nekik az önéletrajzod és utána csak vársz.

Kérlek, félre ne érts, a szoros kapcsolat alatt nem azt értem, hogy állandóan zaklatni kell őket azzal, hogy mit szeretnél.

A helyes út inkább az, ha megtalálod az egyensúlyt a zaklatás és a semmittevés között. Ha tudod, hogyan tudsz velük együttdolgozni, akkor téged fognak megkeresni a legjobb ajánlataikkal.

De hogyan tudod ezt elérni? Először is ismerd meg, hogy ők hogyan dolgoznak.

A toborzók nem neked dolgoznak

A toborzók az ügyfeleik, a munkáltatók elvárásainak megfelelően cselekszenek. Vagyis nem azt nézik elsődlegesen, hogy neked, mint álláskeresőnek mi a jó.

Nekik meg van adva, hogy milyen paraméterekkel rendelkező jelöltet kell találniuk és ők a lehető legjobbal szeretnének előrukkolni a megfelelő pillanatban.

A toborzók a fizetésüket a munkaadóktól, vállalkozásoktól kapják, nem az álláskeresőktől, így az ő igényeiknek kell megfelelniük.

Csak akkor fognak rád felfigyelni, ha a szakmai múltad passzol az egyik megbízáshoz, amit az ügyfeleiktől (munkáltatóktól) kaptak.

Ha ezzel tisztában vagy és el tudod fogadni, hogy a toborzók nem akarnak neked ártani vagy hátráltatni az álláskeresés során, csak a feladatukat végzik, akkor egy sokkal mélyebb szakmai kapcsolatot tudsz kialakítani velük.

Nem minden toborzó egyforma

Nem mindegy, hogy kivel veszed fel a kapcsolatot, mert nem mindegyik cég vagy toborzó tud neked érdemben segíteni.

Érdemes olyan toborzókat megkeresni, akik a te iparágadra specializálódtak, mert ők tudnak hasznos információkkal ellátni.

Vannak olyan cégek, amelyek mindenféle szakmacsoporttal és területtel foglalkoznak, vagyis nem specializálódtak egy konkrét iparágra (például Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft.).

De egyre gyakoribb, hogy a toborzással és kiválasztással foglalkozó cégek egy bizonyos területre, iparágra szakosodnak.

Például csak informatikusok vagy mérnökök felkutatásával foglalkoznak. Közéjük tartozik a Bluebird International Zrt. is, akit úgy ismerünk, mint az IT erőforrás specialistája.

Emellett a toborzással foglalkozó cégek között megkülönböztetjük a vezetőkiválasztással foglalkozó és a személyzeti tanácsadó cégeket.

Vezetőkiválasztó cégek

A vezetőkiválasztó cégek, más néven a klasszikus fejvadászok,  általában a közép- és felsővezetők közvetítésére szakosodnak.

Ugyanakkor a legtöbb fejvadász cég a senior, nagyobb tapasztalattal rendelkező beosztotti munkakörök betöltésére is vállal megbízásokat.

A vezetőkiválasztó cégek közé tartozik a Egon Zehnder International Kft., Arthur Hunt Kft. vagy a HILL International Kft.

Személyzeti tanácsadó cégek

A személyzeti tanácsadó cégekből (más néven munkaerő-közvetítők) Dunát lehetne rekeszteni, több százra rúg a számuk.

Inkább beosztotti pozíciók közvetítésével foglalkoznak, lényegesen kevesebb vezetői pozícióra kapnak megbízást.

Sok esetben a személyzeti tanácsadó cégeknek van munkaerő-közvetítő és munkaerő-kölcsönző divíziója is, vagy fordítva: munkaerő-kölcsönzéssel indult cégek is foglalkoznak már munkaerő-közvetítéssel.

Ilyen például a Hays Hungary Kft., TESK Tanácsadó Kft. vagy a Focus Consulting Kft.

Munkaerő-kölcsönző cégek szolgáltatásait általában akkor veszik igénybe a vállalkozások, ha rugalmas, könnyen és gyorsan mobilizálható munkaerőre van szükségük.

Nem mindig kapsz választ a toborzóktól

Gondolom, már te is tapasztaltad, hogy ha elküldöd az önéletrajzod a fejvadászoknak, toborzóknak, akkor elég vegyes válaszokat kapsz.

Ennek a legtöbbször az az oka, hogy a toborzók nagyon leterheltek és nem minden esetben tudnak minden megkeresésre reagálni.

De akad köztük olyan is, aki csak egyszerűen nincs tisztában az illemszabályokkal. Vagyis azzal, hogy egy megkeresésre illik reagálni.

A “semmi válasz” helyett már az is jobb, ha egy automatikusan generált e-mailben adnak tájékoztatást a továbbiakról. Azért a legtöbb toborzó cég már törekszik erre.

Azonban  vannak olyan toborzók is, akik saját maguk válaszolnak személyesen minden jelentkezésre. Akkor is, ha a jelentkező nem passzol a profiljukba.

Mit tudsz te ezzel kezdeni?

Először is a választól függetlenül érdemes felkészülnöd minden eshetőségre. Másodszor mindegyik email-re nemcsak illik, hanem kötelező személyre szabottan válaszolni.

Miért? Mert ha nem reagálsz és válaszra sem méltatod a toborzót, akkor be fogsz olvadni az álláskeresők arctalan tömegébe.

Az egyik versenyelőnyöd a toborzókkal kapcsolatban abban rejlik, hogy hogyan bánsz és kommunikálsz velük.

Ha még az esetleges negatív történések ellenére is kedves, diplomatikus és következetes vagy velük, az hosszú távon kifizetődik a számodra.

Lehet, pont így tudsz közelebb kerülni ahhoz a maroknyi toborzóhoz, akik tudnak és akarnak neked segíteni.

A toborzók a kronologikus önéletrajzot preferálják

A toborzók azt szeretik, ha az önéletrajzra ránézve azonnal látják a jelentkező szakmai tapasztalatát. Lehetőleg időrendben visszafelé. Rengeteg önéletrajzot kapnak és nincs idejük arra, hogy keresgéljék a pályázatban, hogy mivel foglalkozott a jelölt korábban.

Ha funkcionális önéletrajzot küldesz nekik, akkor ne lepődj meg, ha arra kérnek, hogy módosíts benne valamit. Ez nem azt jelenti, hogy az önéletrajzoddal van a baj vagy valami rosszat csináltál.

Valójában, ha arra kérnek, hogy módosítsd az önéletrajzod, akkor az jó jel, mert felkeltetted az érdeklődésüket és csak a további gördülékeny együttműködés miatt kérnek erre.

A kronologikus és funkcionális önéletrajz közötti különbségekről IDE kattantva tudhatsz meg többet.

A toborzók a tökéletes jelölteket keresik

Ha ugyanazon a szakterületen és iparágban szeretnél elhelyezkedni, ahol az elmúlt 5-10 évben is voltál (vagy ahhoz nagyon hasonlóban), akkor a toborzók számára érdekes lehetsz.

A toborzókat azért fizetik, hogy olyan paraméterekkel rendelkező pályázót találjanak, amely megfelel a munkáltató kívánságlistáján szereplő jelöltnek.

Ha karrierváltásra adod a fejed vagy pályakezdő vagy, akkor valószínű, hogy más módszerek sokkal jobban fognak nálad működni.

Mit jelent a toborzók számára a tökéletes jelölt?

Te vagy a tökéletes jelölt a számukra, ha:

  • a saját iparágadban, területeden szeretnél maradni,
  • folyamatos, felfele ívelő szakmai karriered van,
  • figyelemre méltó tanulmányi eredménnyel rendelkezel,
  • jó nevű oktatási intézményben végeztél,
  • az elmúlt 10 évben 3-nál több munkahelyed nem volt.

Minél vonzóbb vagy a toborzók számára, annál jobban tudod érvényesíteni az érdekeidet a későbbiek során (például a bértárgyalás esetén).

Mit keresnek még a toborzók a jelöltekben?

A megnyerő személyiség, a tapintat, a nyitottság, az optimizmus valamint a gördülékeny kapcsolattartás is nagy szerepet játszik a toborzás és kiválasztás során.

Ne felejtkezz el arról, hogy amikor egy toborzó kiközvetít a megbízójának, akkor az ő hírneve is kockán forog.

Biztos lehetsz abban, hogy nem fognak olyan jelöltet kiválasztani, aki nem rendelkezik a fenti tulajdonságokkal. Mindegy, hogy mennyire jó szakemberről van szó.

Ha szeretnél többet megtudni arról, hogy mit keresnek a jelöltekben a munkáltatók, akkor kattints IDE.

Egy utolsó hasznos tipp

A toborzó azzal gazdálkodik, amije van.

Csak olyan pozíciókat tud neked felajánlani, amelyekkel az ügyfelei megbízták és teljesen beleillesz. Vagyis nem biztos, hogy fel tudják neked kínálni álmaid munkáját.

Emellett azzal is érdemes tisztában lenni, hogy egyedül nem csak téged küld a munkáltatóhoz interjúra.

Ennél sokkal valószínűbb, hogy rajtad kívül még 2-4 potenciális jelöltet is meghallgatnak és neked őket kell “überelned”.

A jó kapcsolat titka

Ha jó kapcsolatot akarsz kialakítani a toborzókkal, akkor érdemes az alábbiakra figyelned:

  • Nézz utána azoknak a toborzással foglalkozó cégeknek, akik a te területedre specializálódtak. Ehhez használhatsz ingyenes és fizetős forrásokat is.
  • A listádon szereplő TOP toborzóknak ne csak az önéletrajzod küld el, hanem telefonon is hívd fel őket, hogy bemutatkozz nekik. Sokkal profibbnak fogsz így tűnni és a radarjukon is megjelensz.
  • Mindig legyél velük kedves, diplomatikus és pozitív.
  • Bánj úgy velük, mint a potenciális munkáltatóval.

Érdemes egy-két toborzóval hosszú távú kapcsolatot is kialakítani. Nemcsak időt spórolsz meg ezzel magadnak, hanem az elsők között fogsz értesülni a legjobb lehetőségekről.

Ők is nagyon sok időt töltenek kapcsolatépítéssel, értékelik, ha tudsz nekik ajánlani valakit és emlékezni fognak a nagylelkűségedre, kedvességedre és arra, hogy milyen profin kezeled a dolgokat.

Tudod, a networking egyik alapelve: “Adj, hogy kaphass”.

Ez sokat fog nyomni a latban, ha a legjobb helyekre keresnek embereket.

A te sikered által inspirálva,

Bóné Ágnes aláírás

Ui.: Olvastad már, hogy melyek a leggyakoribb félreértések a toborzók és álláskeresők között? Ha nem, akkor kattints IDE.

Ha tetszett a bejegyzés, akkor ne habozz másokkal is megosztani. Köszönöm!


Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.